Suplimente alimentare partea a 4-a

Suplimentele alimentare pe care le-am luat după operația de cancer de colon

Astăzi voi continua cu lista suplimentelor alimentare pe care le-am consumat după operația de cancer de colon, partea a 4-a și după cum v-am obișnuit voi adăuga numele suplimentului și indicațiile sale terapeutice așa cum sunt prezentate ele de către producător, așadar textele nu îmi aparțin.

     DNA Repair – ADN-ul (Acid Dezoxiribonucleic) reprezinta amprenta genetica a fiecaruia din noi deoarece in ADN este codificat genomul uman (informatia genetica). Fiecare individ are genomul lui specific care face sa fim diferiti unul de celalat. Informatia genetica din ADN este cea care determina functionalitatea fiecarei celule din organism si la scara mai mare functionalitatea fiecarui organ. Asa numitele „defecte genetice” sunt anomalii ale ADN-ului, defecte care conduc la o functionare gresita a anumitor organe sau la predispozitia ori inducerea unor boli, inclusiv cancerele.

Repararea ADN-ului (DNA Repair) este o secventa de procese prin care celula identifica si corecteaza defectele moleculei de ADN in care este codificat genomul. Defectele sau leziunile ADN-ului pot aparea din cauze interne in urma unuor procese metabolice anormale sau din cauze externe (radiatii inclusiv prin radioterapie, toxine, chimicale, medicamente de sinteza, chimoterapie, expuneri la raze ultraviolete etc). Aceste leziuni cauzeaza defecte structurale ale ADN-ului care altereaza sau elimina complet capacitatea celulei de a transcrie materialul genetic in ADN. Alte leziuni conduc la mutatii periculoase in genomul celular care afecteaza supravietuirea celulei „fiica” dupa mitoza acesteia. Mitoza este procesul din cadrul diviziunii celulare prin care cromozomii din nucleul celulei se separa in doua seturi de cromozomi identici. Diviziunea celulara este un proces esential de “innoire” a organismului si este foarte important ca cromozomii sa fie identici pentru a mentine nealterat genomul. Aparitia de cromozomi cu defecte conduce la crearea premisei unei imbolnaviri.

Rata de reparare a ADN-ului depinde de multi factori incluzand tipul de celula, varsta celulei si mediul extra-celular. O celula care a acumulat un numar prea mare de leziuni sau nu mai este capabila sa efectueze repararea ADN-ului poate sa:

  • a) intre intr-o stare latenta de imbatranire (asemanator unei celule imbatranite si la sfarsitul vietii);
  • b) se sinucide, fenomen cunoscut sub denumirea de apoptoza sau moarte celulara programata;
  • c) se divide necontrolat ceea ce conduce la formarea de tumori canceroase.

Este, deci, foarte important ca toate celulele din organism sa posede o capacitate maxima de reparare a ADN-ului. DNA Repair (Reparatorul de ADN) reprezinta un produs unic continand o serie de nutriutice care mentin capacitatea celulei de a repara ADN-ul, dar si capacitatea celulelor stem, atat progenitoare, cat si adulte, de a evolua in celule diferentiate.

ARN (Acid Ribonucleic) care transmite informatia genetica pe parcursul diviziunii celulare prin codarea, decodarea, reglarea si expresiei genelor, practic copiind ADN-ul si apoi replicandul prin transcriptia inversa.
ADN (Acid Dezoxiribonucleic) extras din testicule de somon Oncorhynchus keta, contine peptidele care sunt “caramizile” din care este alcatuit ADN-ul.

Mai multe studii clinice au dus la concluzia ca extractul de Uncaria tomentosa mareste capacitatea de reparare a ADN-ului, raspunsul mitogenic si recuperarea leucocitelor, atat la subiectii sanatosi, cat si la bonavii supusi la chimoterapie.

ADMINISTRARE – Modul recomandat de administrare (doar adulti): 1 capsula de 2 ori pe zi (de preferinta pe stomacul gol).

  Recomandari/atentionari

  • – Consultati medicul inainte de administrare daca sunteti insarcinata sau alaptati!
  • – A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic!
  • – Suplimentele alimentare nu se substituie unei diete variate si echilibrate si unui mod de viata sanatos.

ARTEMISININ Forte –  a fost descoperit de Tu Youou in 1972 in frunzele de Artemisia annua. Ulterior, artemisinin pur se obtinea prin biosinteza. Artemisinin actioneaza prin intermediul radicalilor liberi activati in prezenta fierului. Initial Artemisinin a fost folosit pentru tratarea cazurilor de infectii cu malarie. Ulterior s-au desoperit numeroase alte actiuni terapeutice ale acestui compus.
Richard Schlegel a obtinut chiar un brevet de inventie Nr. US20120010278 A1 cu titlul: Use of Artemisinin for Treating Tumors Induced by Oncogenic Viruses and for Treating Viral Infections (Artemisinin pentru tratarea tumorilor generate de virusi oncogenici si pentru tratarea infectiilor virale).

Cancer

Studiile efectuate de Lai H. „Targeted treatment of cancer with artemisinin and artemisinin-tagged iron-carrying compounds” si de Nakas I. „Anticancer properties of artemisinin derivatives and their targeted delivery by transferrin conjugation” au dus la concluzia ca artemisinin si derivatii acestuia reactioneaza cu fierul formand compusi care pot sa distruga celulele maligne. Celulele canceroase sunt mult mai susceptibile la efectul citotoxic al artemisinimului comparativ cu celulele sanatoase deoarece celulele canceroase au mai multi receptori pentru transfer facilitand acumularea de proteine bogate in fier. Artemisinin este si el acumulat de celulele canceroase. Intrat in contact cu fierul, artemisinin genereaza radicali liberi in interiorul celulei canceroase care este astfel distrusa.
Studiile efectuate de Dr. Lam arata ca Artemisinin este eficient impotriva unei game largi de cancere. Cea mai mare eficienta o are in leucemie si cancer la colon. O buna eficienta o are insa in melanoma, cancer la san, ovare, prostata, ficat si rinichi.

Modul recomandat de administrare: 1 capsula pe zi, pe stomacul gol sau cum va recomanda medicul.

Atentionari

  • – Consultati medicul inainte de utilizare daca sunteti insarcinata sau alaptati.
  • – A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic.
  • – Suplimentele alimentare nu se substituie unei diete variate si echilibrate si unui mod de viata sanatos.

RESVERATROL – Aparitia pe piata a Resveratrolului a reprezentat un pas major in lupta impotriva radicalilor liberi. Resveratrolul este unul dintre cei mai eficienti antioxidanti naturali, fiind de 4-5 ori mai puternic decat beta-carotenul, de 50 de ori mai puternic decat Vitamina E si de 20 de ori mai puternic decat Vitamina C. Resveratrolul poate fi gasit sub forma de resveratrol in concentratii mai mari in vinul rosu si in planta Polygonum cuspsidatum sub forma de trans-resveratrol. Fiecare din cele doua forme actioneaza pe cai sinergice in combaterea radicalilor liberi, trans-resveratrolul acoperind insa o paleta mai larga, dar combinand cele doua forme impreuna cu polifenoli, vor acoperi un spectru anti-oxidant mult mai larg decat fiecare in parte. Resveratrolul colecteaza si indeparteaza din organism radicalii liberi. Radicalii liberi sunt considerati ca fiind principala cauza a numeroase afectiuni, nu numai prin actiunea lor inflamatoare, ci si prin afectarea sistemului imunitar. Tot radicalii liberi au o contributie majoara in acelerarea procesului de imbatranire.

Resveratrolul normalizeaza, de asemenea, nivelul de lichide din sange cu efect hipotensiv. Prin eliminarea radicalilor liberi si stimularea sistemului imunitar. Resveratrolul poate sa scada nivelul colesterolului cu densitate mica (denumit si colesterol rau) si creste nivelul colesterolului cu densitate mare (colesterol bun). Ajuta, de asemenea, la fluidizarea sangelui si ajuta la buna functionare a trombocitelor.

Numeroase studii indica si o activitate antitumorala, in unele cazuri incetinind cu pana la 50% multiplicarea celulelor cancerigene concomitent cu stimularea diviziunii celulelor sanatoase in zona tumorala. De ce? Fiindca Resveratrolul poate incetini angiogeneza cu peste 60%. Angiogeneza este fenomenul de formare de noi vase capilare care alimenteaza cu sange tumora. Reducand aprovizionarea cu sange, tumora este astfel „infometata”.

Prin efectul antioxidant, Resveratrolul are astfel si un puternic efect antiinflamator si antihistaminic (anti-alergenic). Printre alte beneficii ale administrarii Resveratrolului se mai numara: imbunatatirea capacitatii de memorie, reducerea nivelului de zahar in sange (glicemia), diminuarea riscului de aparitie a bolilor cardiovasculare cu 30%-50%.

Doza recomandata pentru consumul zilnic: cate 1 capsula de 1-3 ori pe zi.

Atentionari

  • – Consultati medicul inainte de a administra produsul daca sunteti insarcinata sau alaptati!
  • – Daca administrati medicamente, consultati medicul deoarece Resveratrolul poate modifica eficacitatea medicamentelor!
  • – A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic!
  • – Suplimentele alimentare nu se substituie unei diete variate si echilibrate si unui mod de viata sanatos!

GABA (acid gama-aminobutiric) este un neurotransmitator inhibitor produs in sistemul nervos central a carui concentratie scade o data cu varsta. Acest aminoacid este utilizat de catre creier pentru a a promova starea de calm si linistire (calmare a starii de nervozitate).
GABA este sintetizat din glutamat in prezenta vitaminei B6.

Cum actioneaza GABA?

Neutralizeaza efectele stimulative ale glutamatului, neurotransmitator antagonic secretat in creier. Cu alte cuvinte, GABA este arma principala a creierului in lupta contra stresului si nervozitatii. Ajuta astfel la mentinerea integritatii celulelor nervoase prevenind „arderea”, adica obosirea acestora.
GABA este prezent si in hipotalamus (glanda care regularizeaza functiile instinctive precum somnul ca si unele activitati ale glandei pituitare (hipofiza) cum ar fi reglarea nivelului de hormon de crestere (HGH).
Administrarea de GABA este benefica in tulburarile anxioase cum ar fi: starea de panica, fobii specifice precum: fobia sociala, agorafobia, tulburarea anxioasa generalizata, tulburarea obsesiv-compulsiva, tulburare acuta de stres, tulburare de stres post traumatic, tulburare anxioasa cauzata de o afectiune medicala.

Ce efecte are administrarea de GABA?

  • – Efect de relaxare ai reducere a anxietatii la subiectii sanatosi. Efectul se instaureaza cam la o ora de la administrare;
  • – Promoveaza relaxarea si somnul fara a crea stare de ameteala sau confuzie precum unele somnifere sau relaxante de sinteza;
  • – Poate reduce intensitatea durerilor de orice fel prin reducerea stresului;
  • – Are efecte bune la epilepticii care nu raspund la medicatia conventionala;
  • – Imbunatateste functia cognitiva la persoanele in varsta;
  • – Mareste secretia de HGH (hormon de crestere) in special dupa efort fizic, multi sportivi administrandu-l pentru a se relaxa dupa efort;
  • – Ajuta, de asemenea, la cresterea masei musculare.

Pentru un efect maxim, se recomanda ca GABA sa fie administrat pe stomacul gol (ca de exemplu imediat dupa efort fizic sau inainte de culcare), dar cu minimum 30-45 minute inainte sau dupa ce s-a mancat sau dupa administrarea altor suplimente.
GABA a fost obiectul a numeroase studii clinice in special pentru cazurile de panica, cazuri psihiatrice si cazuri de abuzuri de substante (alcoolism, droguri). Testele au demonstrat ca in atacurile de panica nivelul GABA scade cu 22%. Toate studiile au indicat eficienta administrarii de GABA pentru reducerea anxietatii, pentru relaxarea in mod natural, si pentru protectia celulelor nervoase in situatiile de stres.
La bolnavii de schizofrenie s-a constatat o deficienta de GABA.

Modul recomandat de administrare (numai pentru adulti): cate 1 capsula de doua ori pe zi sau conform indicatiilor medicului.

Atentionari

  • – Consultati medicul inainte de utilizare daca sunteti insarcinata, alaptati sau urmati o medicatie contra anxietatii!
  • – A nu se depasi doza recomandata pentru consumul zilnic!

    

     SĂNĂTATE MAXIMĂ !!!

5 Comments

Leave a Reply

Lasă un răspuns