Cauzele cancerului de colon

În urma unor riguroase cercetări, în ceea ce priveşte cancerul de colon, s-a ajuns la concluzia că pe întreg mapamondul  acest tip de cancer este unul dintre cele mai răspândite forme. Acesta se situează în top 3. Cauzele cancerului de colon pot fi multiple.

Aşadar, cea mai bună alegere ar fi să prevenim boala, să luam măsurile ce se împun pentru a nu-i oferi cancerului toate ”ingredientele” de care are nevoie pentru aş face de cap cu viaţa şi sănatatea noastră.

Probabil că nu voi afla niciodată exact cauzele care au declanşat boala la mine, dar pot lua în calcul anumite obiceiuri nesănatoase (fie ele alimentare sau nu) la care organismul meu a fost supus înainte de a fi diagnosticat cu cancer de colon.

Pe scurt, voi încerca să enumăr toate cauzele care au făcut posibilă instalarea cancerului de colon în trupul meu:

  • CAUZELE EMOŢIONALE ALE CANCERULUI DE COLON: în ceea ce mă priveşte consider că principala cauză care a condus la dezvoltarea cancerului meu de colon este una de natură emoţională (o problemă personală pe care însă ţin să nu o dezvălui) şi conform unor ipoteze şi chiar cercetări ştiinţifice (căutaţi descoperirile şi cercetările doctorului Ryke Hamer) cancerul de orice tip are rădăcini adânc ancorate în problemele de tip emoţional. Aşadar, STRESUL este unul dintre combustibilii preferaţi ai cancerului de orice fel,
  • GENETICA – în ceea ce mă priveşte nu am avut în familie rude de gradul 1 sau 2 care să fi avut vreun tip de cancer (de niciun fel), aşa că dacă ştiţi că un membru apropiat al familiei a suferit această maladie este imperios necesar să faceţi controale periodice (o colonoscopie la un an este de bun simţ) pentru a nu avea vreo surpriză,
  • POLIPII – nu am habar dacă înainte de a afla despre boală am avut vreun polip pe colon, asta pentru că nu mi-am făcut niciodată vreo investigaţie care să aibă legătură cu intestinul gros, însă persoanele care au cunoştinţă de existenta unui polip pe colon trebuie să fie extrem de atente întrucât acesta se poate transforma din ţesut benign în ţesut de natură malignă,
  • există câteva boli asociate cancerului de colon care dacă ştim că am suferit sau suferim de acestea trebuie să fim extrem de atenţi să nu se transforme în cancer: colită ulcerativă, boala Chron, sindromul Lynch etc, nu ştiu dacă am ”cochetat” cu vreuna dintre bolile enumerate,
  • DIETA neadecvată este unul dintre factorii cheie care contribuie la apariţia cancerului de colon. Ţin să menţionez că mâncam destul de frecvent carne în diverse forme: pe grătar, mezeluri, shaorma, hot dogi, carne cu legume trase la tigaie, snitzele etc. Deviza era: nicio zi fără carne. Lactate nu mâncam deloc, nu le suport, însă ştim foarte bine rolul cazeinei (o substanţă proteică aflată în lactate care se spune că sporeşte dezvoltarea cancerului poate mai agresiv decât carnea). Zahărul şi produsele care îl conţin este un bine cunoscut prieten al cancerului, nu mâncăm dulciuri prea des. Mai există şi controversa cărnii roşii (unii spun că favorizează cancerul de colon), da mâncam destul de des carne roşie.
  • OBEZITATEA reprezintă şi ea un factor destul de important în dezvoltarea cancerului de colon, însă la mine nu era cazul,
  • FUMATUL şi consumul excesiv de ALCOOL sunt doi factori esenţiali care suţin necondiţionat apariţia cancerului de colon. Fumatul fie el pasiv sau activ dăunează grav sănătăţii,
  • SEDENTARISMUL este şi el unul dintre factorii care favorizează cancerul de colon.

Astfel, cel mai bun mijloc de apărare împotriva cancerului de colon este prevenţia prin alegerea unui stil de viaţă sănătos, echilibrat, lipsit de excese. Pentru a evita apariţia lui nu neglijaţi dieta, mişcarea, excludeţi tutunul definitiv, consumaţi alcool cu moderaţie, încercaţi pe cât posibil să nu vă mai stresaţi din orice şi monitorizaţi-vă starea de sănătate periodic întrucât orice simptom trebuie tratat cu maximă seriozitate şi nicio boală nu se vindecă de la sine.

MULTĂ SĂNĂTATE 

Lasă un răspuns