Colonoscopia este o procedură cu ajutorul căreia putem verifica sănătatea colonului nostru.
Colonoscopia este o metodă de examinare în detaliu a colonului cu ajutorul unui furtun nu foarte gros care are în capăt o cameră minusculă și poate străbate întreg intestinul gros, până la cecum. Acest furtun se introduce prin anus și se împinge puțin câte puțin pentru a putea explora colonul centimetru cu centimetru și pentru a descoperii eventuale afecțiuni ale acestuia.
Colonoscopia nu este tocmai o procedură dureroasă întrucât putem opta să o facem și sub sedare, investigația fiind cât se poate de sigură.
Poate pentru unii dintre dvs pare o procedură destul de ciudată, chiar rușinoasă, însă nu este nimic altceva decât un act medical cu ajutorul căruia putem descoperii de la unele boli inflamatorii ale colonului până la cancerul de colon, o maladie destul de gravă (cum a fost și în cazul meu). Așadar, nu vă feriți să urmați această procedură pentru că are un rol extrem de important în descoperirea în fază incipientă a unor boli care dacă nu vor fi descoperite și tratate la timp pot fi fatale. Personal, în decurs de 14 luni, am făcut nu mai puțin de 4 sau 5 colonoscopii și sunt teafăr. Cu cât fiecare dintre noi merge mai relaxat să efectueze colonoscopia cu atât scapă mai ușor și mai repede. Am ajuns la performanța de a merge ca la teatru.
PREGĂTIREA PENTRU COLONOSCOPIE:
În ceea ce mă privește, pregătirea pentru colonoscopie mi se pare mult mai complicată decât procedura în sine.
Astfel, dacă medicul vă recomadă să faceți o colonoscopie va trebui mai întâi să goliți în întregime conținutul intestinului gros cu ajutorul unor prafuri laxative (Fortrans, Picoprep etc). Acestea se amestecă cu apă și se beau cu o zi înainte de procedura propriu zisă fară a mânca absolut nimic de cu o seară înainte. Ele vor produce o diaree de care avem nevoie pentru curațarea integrală și foarte atentă a intestinului gros în vederea unei investigații reușite. Cu 2-3 zile înainte de colonoscopie este de evitat să mâncăm fructe colorate, semințe de orice fel, uleiuri laxative și sub nicio formă să nu luăm pastile pe bază de fier (am făcut asta fără să știu și a trebuit să repet colonoscopia ceea ce nu e prea plăcut).
O astfel de procedură durează în medie cam 20 de minute, iar pacientul trebuie să vină însoțit întrucât dacă optează pentru sedare (ceea ce eu recomand ca să nu resimțiți nicio durere) va fi cam amețit după și îi va fi destul de greu să se întoarcă acasa.
Cum am procedat eu la aproape 1000 de zile de la prima colonoscopie?
În ceea ce mă privește sunt la aproximativ a 7-a colonoscopie pe care o efectuez în ultimii 3 ani de zile. Două dintre ele au eșuat: prima colonoscopie nu a fost dusă la bun sfârțit întrucât luam suplimente pe bază de fier și pe colon nu se putea vedea absolut nimic decat o mare de negreală, iar cea de a doua s-a desfășurat după operația de cancer de colon și deoarece la clinica la care am fost atunci nu era permisă procedura decât cu o semisedare, iar colonul meu era destul de încordat, nu s-a putut duce procedura la bun sfârșit.
De această data am ales să efectuez colonoscopia cu anestezie totală, ceea ce voi face și pe viitor din cauza faptului că altfel colonul meu v-a sta încordat și nu rezolv nimic.
Care este protocolul pentru a efectua o colonoscopie cu anestezie totală?
Pentru a efectua o colonoscopie cu anestezie totală este neaparată nevoie de o internare pe o perioadă de 3 zile în spitalul în care se realizează colonoscopia. În cazul meu, am facut-o la Institutul Oncologic București, am stat cateva zile internat pentru analize prealabile, pentru efectuarea pregatirii, pentru colonoscopia propriu-zisă și încă o zi după anestezie pentru a nu aparea complicații.
REZULTATUL COLONOSCOPIEI:
După ce am făcut toate cele necesare în vederea efectuarii colonoscopiei a venit și mult așteptatul rezultat, doctorul spunându-mi fix așa: ”aveți un colon ca o floricică”, ceea ce, sincer, nu m-a surprins deloc, eram 100% sigur că totul va fi bine.
Aici voi atașa și textul care apare pe foaia de externare, varianta academică: ”se patrunde cu colonoscopul la CCA 115 cm de OA, loc în care se constată ileo-transverso anastomoza (locul unde colonul și intestinul subțire au fost conectate (pe direct) în urma operației de cancer, deoarece s-au taiat cecumul, apendicele, parte din colon și parte din ileon, iar acum colonul și intestinul subțire sunt legate direct) T-L largă, fără semne de recidivă locală. Până la acest nivel lumen liber, calibru normal, mucoasă cu luciu păstrat.
Așadar, întreaga operațiune a decurs perfect, iar rezultatul a fost unul pe măsură.
SFATUL MEU:
Din punctul meu de vedere îndrum pe toată lumea care este trecută de vârsta de 50 de ani să meargă să își faca o colonoscopie de control, iar despre aceia care se știu cu probleme să nu neglijeze nicio secundă controalele regulate la nivelul colonului. Să nu uitam ca acest tip de cancer evoluează extrem de rapid și este foarte IMPORTANT să monitorizăm și să prevenim eventualele situații nedorite.
SĂNĂTATE MAXIMĂ !!!
One Comment
Leave a Reply