Ţin să repet că în cele ce urmează vă voi relata exact povestea mea, deciziile pe care le-am luat eu şi faptul că nu trebuie ca absolut nimeni să facă la fel ca mine, fiecare este răspunzător pentru propriile acţiuni şi hotărârile pe care le ia. Sunt doar un exemplu.
După ce am fost externat, mai exact pe data de 20.05.2016 (episodul operaţia), mi s-a spus că din cauza faptului că în ţesutul adipos s-au identificat şi doi limfoganglioni cu metastază carcinomatoasă trebuie să îmi găsesc un medic oncolog şi să urmez un tratament cu citostatice în maximum o lună şi jumătate, să nu depăşesc acestă limită nici măcar cu o zi.
Am găsit medicul oncolog, i-am pus la dispoziţie teancul cu toată documentaţia şi analizele necesare pentru a-mi putea face schema de tratament. Da, nu aveam nici cea mai vagă idee de cum se procedează: că trebuie facută o schemă, că se combină citostatice intravenoase cu citostatice luate pe cale orală, că trebuie stadiatizată boala, că totul trebuie făcut cu o precizie de ceas elveţian.
S-a ajuns la concluzia că am avut un cancer de gradul trei şi că voi urma o schema de tratament cu Oxaliplatin intravenos şi Xeloda pe cale orală. Acestea vor fi administrate pe durata a 6 cure, o data la 21 de zile.
Am mers acasă şi m-am gândit în felul următor: trebuie să aflu parerea mai multor oncologi, pentru linistea mea aşa e cel mai bine. Nu că nu aş fi avut încredere, dar mă aflam pe un ”tărâm necunoscut” și trebuia să iau cele mai bune decizii în cel mai scurt timp. Am mai fost şi la un alt medic care în linii mari mi-a spus cam acelaşi lucru şi am apelat şi la o clinică din străinatate pentru un ”second opinion” (o a doua parere ca să zic aşa). Cum am făcut asta? Am căutat pe internet câteva clinici specializate pe treaba aceasta, am întrebat în stânga şi în dreapta, am dat câteva emailuri, am primit raspunsul şi m-am decis asupra uneia. M-am întâlnit cu un reprezentat al clinicii la Bucureşti şi am discutat toate detaliile şi costurile. Le-am trimis toate documentele şi celor de la clinică şi mi-au răspuns că rapoartele mele medicale au fost evaluate de către echipa multidisciplinară de medici şi profesori (au ataşat emailului şi date despre medicii respectivi ceea ce mi se pare foarte profesionist) şi că este vorba despre un cancer de colon, gradul 3, iar ca şi tratament voi avea nevoie de 6 luni de chimioterapie cu Oxaliplatin şi Xeloda (fix ce mi s-a recomandat şi la Bucureşti în ceea ce priveşte substanţele folosite, însă vom vedea că schema de tratament difera). Mi s-a mai spus că este nevoie să mai fac acolo câteva analize de sânge, un PET CT şi apoi putem trece la definitivarea schemei de tratament.
Mi s-au mai zis următoarele: în momentul în care mă voi hotărî să merg acolo este recomandat să am cu mine toate documentele, analizele şi investigaţiile traduse în limba engleză plus CDurile şi imaginile pe care le deţin.
Pentru orice pacient care este din altă ţară, clinica respectivă oferă transfer gratuit de la aeroport la hotel şi invers. Da, aţi auzit bine, la hotel, pentru că o noapte de cazare în clinică este peste 1000 euro şi este necesară doar în cazuri de maximă urgenţă (eu personal nu am stat internat nicio secundă la clinică, am locuit doar la hotel).
Apoi mi s-a dat o listă cu aproximativ 10 variante de hotel de la 3 la 5 stele cu preţuri cuprinse între 33 de euro şi 55 euro (ţin să menţionez că fiecare hotel are un acord cu clinica, iar preţurile pentru pacienţii clinicii sunt preferenţiale – sub 50% din preţul normal, ca exemplu eu am platit la un hotel de 5 stele 55 euro pe noapte, pe cameră dublă ceea ce nu prea există dacă am încerca să facem rezervare de pe un site de tip booking). Totodata, fiecare hotel este obligat să vă ducă şi să vă aducă la şi de la spital GRATUIT, de fiecare dată când este nevoie. Ţin să menţionez că aveţi varianta să optaţi si pentru un hotel care se află în curtea spitalului, la 200 de metri.
La clinică veţi avea la dispoziţie la fiecare întâlnire cu medicul un translator, care nu trebuie platit, pentru a vă putea înţelege mai uşor pe tot parcursul investigaţiilor medicale.
Biletul de avion şi-l achiziţionează fiecare pe cont propriu atât la ducere cât şi la întoarcere. Dacă nu ştiţi exact data de întoarcere îl puteţi cumpara la faţa locului din cadrul clinicii.
Aşadar, pe 21.06.2016, într-o zi de marţi am hotărât că este cazul să plec spre clinica respectivă. Am zburat însoţit de către vărul meu şi am stat acolo până pe data de 26.06.2016. În tot acest timp am făcut analize de sânge, PET CT, schema de tratament şi prima şedinţă de chimioterapie. Singurul document cu care am venit de acasă şi nu a trebuit să fac acolo investigaţia respectivă a fost imunohistochimia (o aveam deja), iar la spital costa undeva la 700 euro, iar in Bucureşti până în 150 lei, nu mai ştiu exact. Ideea e că pe toată durata ”colaborării” cu spitalul respectiv nu am avut nicio secundă senzaţia că oamenii de acolo încearcă să ma ”stoarcă de bani” în vreun fel, punându-mă să fac analize sau investigaţii de care nu aveam neapărată nevoie. Totul se desfăşoară într-un cadru profesionist, iar în ceea ce mă priveşte consider că fiecare bănuţ cheltuit aici merită, în definitiv era vorba despre viaţa mea.
Ca şi costuri prima mea vizită a avut următoarea valoare: avion pentru doua persoane, dus-întors aproximativ 1200 lei, hotel de 5 stele, timp de 5 nopţi cu mic dejun inclus 375 euro, analize şi servicii medicale (consultaţie şi analize de sânge inclusiv cei doi markeri tumorali: CA 19-9 şi CEA) 285 euro, schema de tratament 500 euro, PET CT-ul 1000 euro, prima şedinţă de chimioterapie 534 euro, plus alte cheltuieli (mâncare, pastile etc) cam 350 euro. Dacă facem un total vom vedea că este vorba de o sumă aproximativă de 3340 euro.
Ţin să menţionez că mi-a fost făcută o schemă de tratament cu durata de 12 şedinţe, la fiecare 14 zile. S-a hotărât că după primele 6 şedinţe se va face o evaluare şi vom decide dacă mai este nevoie să mai facem încă 6 şedinţe sau ne oprim.
Începând cu a 2-a vizită la clinică costurile s-au redus considerabil: şedinţa propriu zisă cu analize de sânge incluse costa 534 euro plus cheltuielile cu cazarea şi transportul care au scăzut şi ele ţinând cont că nu mai era nevoie să stau 5 nopţi şi nu am mai mers însoţit, cheltuielile se ridicau astfel la suma de 850-900 euro la fiecare vizită.
Care au fost diferenţele dintre schema de tratament din România şi cea de acolo? În România aş fi făcut 6 şedinţe la un interval de 21 zile între ele, iar acolo 6 sau 12 şedinţe (dar probabil 12, însă nu voi afla niciodată şi vă voi spune şi de ce în urmatoarea postare) la un interval de 14 zile între ele. Aşadar, metoda străină era un pic mai agresivă, cu dozele un pic mai mari asta pentru că schemele de tratament erau in acord cu clinici renumite din USA şi Canada, iar acolo persoanele sunt în general mai corpolente decât europenii. Eu nu am fost niciodată corpolent, iar la data primei şedinţe aveam aproximativ 59-60 kg.
În continuare, am un medic oncolog şi în Romania care are grijă de mine, mă monitorizează, imi spune ce analize trebuie să fac, ce investigaţii.
În postarea viitoare vă voi relata în detaliu ce am trait în toată perioada ”operațiunea citostaticele”, ce decizii am luat, cum m-am descurcat, câte şedinţe am făcut până la final şi multe altele.
Vă urez MULTĂ SĂNĂTATE şi să aveţi grijă de voi, nu neglijaţi niciodată niciun simptom, nu lăsaţi boala să se vindece de la sine, nu se va întâmpla niciodată, mergeti la medic la cel mai mic dubiu. Analizele trebuie făcute periodic. Raportându-mă stric la cancer, este o boală extrem de perversă care macină pe interior şi aflăm de ea când poate fi prea tarziu. SĂ NU ÎI DĂM SATISFACŢIE bolii, suntem singurii raspunzători de starea noastră de sanatate.
11 Comments
Leave a Reply